Wanneer je geïnteresseerd bent in barokmuziek, ben je bij mij aan het goede adres om ook barokcellolessen te nemen.
Met ‘barokcello’ bedoel ik allereerst het repertoire voor en met cello tot en met Beethoven maar natuurlijk vooral werken van componisten als Bach, Vivaldi, Buxtehude, Handel, Frescobaldi etc..
Het gaat echter niet alleen om het repertoire uit deze periode maar vooral ook om ‘de manier hoe’ je het speelt.
De hedendaagse cello verschilt best wel van hoe het instrument er uit zag, klonk en bespeeld werd in de tijd van bijvoorbeeld Bach. Dat is echt een wereld van verschil. Het doel van barokcello is die wereld en de wijze waarop bijvoorbeeld Bach zijn muziek voorgesteld heeft of hoe hij zijn muziek zelf uitgevoerd of gehoord heeft dichterbij te komen.
Eén heel belangrijk hulpmiddel daarbij is de cello zelf. Dat houdt in dat we de cello tussen de benen klemmen en niet gebruik maken van een punt, we gebruiken darmsnaren, wat een ingrijpende verandering is ten opzichte van de moderne cello met meestal staalsnaren. En niet te vergeten de strijkstok! De barokstok is min of meer het omgekeerde van de moderne strijkstok: convex i.p.v. concaaf (zoals bij de moderne strijkstok), licht aan de punt i.p.v. zwaar, in het algemeen licht(er) i.p.v. zwaar(der), je kan hem wat hoger vasthouden i.p.v. aan de slof.
Verder spelen berichten over hoe vroeger gemusiceerd werd een rol. Er is informatie te halen uit oude speelmethodes.
Dat alles leidt tot best wel een andere manier van spelen, een andere (mentale?) houding ten opzichte van het instrument en de muziek dan met/via de ‘reguliere’ cello.